Løftet

LØFTET 

i krig og kærlighed

LØFTET

– en Tobias Rens-historie


I det herrens år 1657 spreder en hemmelighedsfuld morder skræk og rædsel i København. Spændt og eventyrlysten tager den unge Tobias Rens intetanende afsked med kæresten Frida for sammen med Frederik III's tropper at drage i krig mod svenskerne i Jylland.


Eventyrlysten ændres dog hurtigt til et mareridt. Da de blodige kampe begynder, sår bekymrende nyheder fra København nemlig alvorlig tvivl om Fridas fortsatte kærlighed. Rædslerne forværres, da Frederiksodde stormes og Tobias ender i et brutalt fangenskab, hvor kun længslen efter Frida holder modet oppe.


Langt om længe kommer freden og skaber håb. Men svenskekongen har andre planer og planlægger i al hemmelighed Danmarks endeligt.

Atter må Tobias kæmpe for sit liv og kærlighed til Frida - en kamp, der drastisk forværres, da hans og morderens veje krydses.


En fortælling om kærlighed og sorger, venskaber og

fjendskaber samt religiøs fanatisme.


Udgivet: 2017

Forlag: Forlaget Klim

Sideantal: 462

Løftet er anden del i serien om kaptajn Tobias Rens

og hans liv og skæbne i 1600-tallets Danmark.


Foto: Kelter Photography

Sagt og skrevet

ÆRGERLIGT, DER IKKE ER FLERE SIDER

Har nu fået læst Løftet færdigt. Fantastisk læsning. Spændende fra start til slut. Ærgerligt at der ikke er flere sider at læse nu.

Betina Nejst


FÆNGENDE OG SPÆNDENDE

Oplagt til de historieglade lånere. 

Plottet er både fængende og spændende, og man kan føle historiens vingesus. Bogen indeholder alt fra en krimigåde til historiske slag og en tragisk kærlighedsfortælling.

Iben Jakobsen, lektør, Dansk Bibliotekscenter (DBC)


SVÆRT VED AT LÆGGE DEN FRA MIG

Jeg læste med fornøjelse Kongens Brev i foråret.

Nu har jeg med stor fornøjelse læst Løftet - og glæder mig over, at der er mere i vente.

Tak for endnu en spændende og velskrevet bog, jeg havde svært ved at lægge fra mig.

Jeg har nydt at være i selskab med Tobias, Asbjørn, Frida - og alle de andre - i både krig  og kærlighed, på flere niveauer.

Til kommende læsere: Glæd jer - den er god :-)

Birgitte Krohn Madsen


FRIDAS SKÆBNE PÅVIRKEDE MIG

Det har taget mig utrolig lang tid at læse ”Løftet”, dels fordi jeg normalt læser ret langsomt, og dels fordi jeg har været meget påvirket af Fridas historie, som du beskriver meget levende og medrivende. Min personlige mening er, at hendes rolle i denne bog er temmelig stor, hvis man allerede fra din første bog, ”Kongens brev”, kender hendes skæbne; men det er uden tvivl en bevidst vinkel på historien. Derudover synes jeg, at begge dine bøger er fremragende, og jeg har nydt at læse dem begge.

Endnu en gang tak fordi du har givet mig – og mange andre – en så fantastisk god læseoplevelse. Jeg håber, at du vil fortsætte med at servere mange flere spændende, historisk troværdige bøger, der beskriver flere interessante perioder i Danmarks historie. Jeg kan ikke få nok af dem ....

Ole Christensen


LØFTET INDEHOLDER DET HELE

Løftet er en fantastisk spændende roman, som indeholder i overmål det hele. God historiebeskrivelse, godt sprog, en kærlighedshistorie og et krimiplot som får hjertet til at hamre afsted... Et godt tip: lån lige børnenes Rasmus Klump inden du skal sove.

Christina Keppie, læser


SLUGTE BOGEN PÅ EN DAG

Et løfte - er en vigtig og ærefuld ting. Noget vi alle skal stræbe efter at opfylde og lægge stor betydning i - hjerteblod af vigtigste karakter.


"Løftet" lader mig følge Tobias gennem hans hverdag fyldt med kærlighed, ære, loyalitet, krig og en fjendes sygelige hjernespind.

Jeg slugte bogen på en dag og frydede mig over hvor spændende det er, at læse om Tobias oplevelser og samtidig få en masse historie med i rygsækken.

Kampen mellem det gode og onde er altid interessant�.

Læseoplevelser af denne karakter er noget vi alle har brug for i hverdagens hurtige tempo og evige jagt på anerkendelse- tak for det.

Sussie Saga Volmer, læser


BØRGERNE BURDE FILMATISERES

Jeg er ikke en hurtig skønlitterær læser, men han skriver godt - og det er spændende at læse om historien samtidig.

Hans bøger burde filmatiseres.

Christian Guldager


MEDRIVENDE OG UNDERHOLDENDE

Bogens forside virker ikke umiddelbart vildt appellerende på mig, og det er altså lidt ærgerligt. Vi har her at gøre med, hvad man kunne kalde Danmarks svar på Kenn Follett, som formidler dansk historie på en medrivende og underholdende måde. 


Lige som Follett fletter Davidsen fiktion og historiske fakta sammen. I denne bog følger vi den unge soldat Tobias Rens, som oplever drama på det personlige plan med kærlighed, der skal kæmpes for, venskaber og truslen fra en løsgående massemorder.


Og scenen er sat i København i 1657, men flytter til Fredericia og Nakskov, alt efter hvor krigen mod svenskerne tager ham hen. På den måde bliver Løftet en kærlighedshistorie, en krimi og en historiebog. Davidsen er måske ikke helt på højde med Follett, men til gengæld er det fedt, at han formidler dansk historie på den måde. 

Lykke Lindbo, forfatter og læser
Fakta om hovedpersonen

Tobias Rens


Tobias Rens er født som bondesøn i Brønshøj, hvor han vokser op. Som 16-årig kommer han til København, hvor han bliver uddannet som kanoner i Tøjhuset.


I 1657, da den første Karl Gustav-krig bryder ud, bliver han sendt til Frederiksodde for at slås mod den svenske hær. Ved skæbnens tilskikkelser bliver han forfremmet - og ender i 1660 som kaptajn i Kongens Livregiment til fods.

Uddrag af Løftet:


"Tobias. Er du her?"

Spørgsmålet kom fra døren. Hjertet hoppede.

Forklædet var fedtet og plettet, håret klæbede en smule til ansigtet, kinderne farvede af arbejde, og så de blå øjne, der kunne se på ham som ingen anden. Smuk, det var hun. Rens blev varm indeni, en fornemmelse som kun Frida kunne give ham.

"Jeg har sådan savnet dig," sagde hun.

Trods smilet fornemmede han en bekymret undertone.

"Herskaberne snakker om flere soldater, der skal i krig. Gælder det også dig?"

Han rykkede sig for at give plads og tog hendes hånd, da hun satte sig.

"Jeg er beordret til Frederiksodde," svarede han forsigtigt, bange for at lyde alt for begejstret. Han mærkede sagtens lysten til at komme ud at se verden. Rejse langt væk, meget længere end Brønshøj og København. Det var bedst ikke at kigge på hende. "Det ligger på Jyllands østkyst."

Frida trak sig lidt væk, læberne pressede sig sammen, hun slap hånden, men fandt den hurtigt igen.

"Jeg kan ikke sige, hvornår jeg kommer tilbage igen. Men jeg vil savne dig hver dag, du ikke er nær."

Han holdt godt fast i hendes hånd, søgte nervøst hendes reaktion. Til hans overraskelse blev hun ikke vred. I stedet blev der stille om dem. Hendes vejrtrækning gik over i et suk og blev mindre anspændt.

“Du kan vel skrive til mig, mens du er væk,” sagde hun lidt efter. “Jeg kan nok få hjælp til at læse dine breve.”

Gamle Arne stillede kruset fra sig med et skvulp, rejste sig og hentede en lille støvet bylt fra sit kammer.

“Ingen breve uden papir og blæk.” Med rystende, krogede hænder viklede han det sprukne tynde garn omkring pakken op. “Her, Tobias, du må få min gamle bog. Der er stadig en masse tomme sider at skrive i.” Han rakte en slidt læderindbundet bog frem sammen med et lille glas blæk og en simpel skrivepen. “Min far forærede mig den, da jeg drog i krig med den forrige konge. Jeg fik nu aldrig skrevet et eneste brev i min tid som soldat.”

Rens løftede øjenbrynene og bladrede hastigt gennem de blanke sider. Hvordan skulle han få skrevet alle de breve?

“Tak.”

Frida takkede også, skuttede sig ind til ham og gav sig til at lytte til hans fortælling om kongens ordrer. Der gik ikke lang tid, før hun lagde sit hoved mod hans skulder og gabte. Hånden slap sit faste tag i hans. Alle de tanker, i alle de timer. Fortællingen ebbede ud. Han prøvede ihærdigt at tænke over noget, som kunne gøre hende glad.

“Vi drager herfra i morgen,” røg det ud af ham. Nu kunne han lige så godt fortsætte: “I aften er vor allersidste aften sammen, inden vi må skilles.” Frida gled længere ind mellem hans skulder og hoved. Hænderne smeltede

igen sammen til en stor blød masse.

“Det er ikke nemt,” svarede hun med en svag hvisken. “Lov mig, du

kommer tilbage, så venter jeg på dig. Og at du sender mig brev, når du kan. Lov det.”