Hvem er Laurits Bogbinder?

Martin Davidsens nye antihelt udfordrer

tidens normer og moral


Forfatteren Martin Davidsen tager tilhørerne med på en sændende forståelsesrejse,når han ved Historiske Dage fortæller om Laurits Bogbinder og den fare, som hans nysgerrige næse driver ham ud i.


24.03.2022


Hvem er Laurits Bogbinder egentlig? Og hvad er det, der gør romanhelten i Martin Davidsens nye anmelderroste krimiserie fra 1500-tallets Helsingør til den mand, han er?


 

Lørdag den 26. marts klokken 17.10 tegner Martin Davidsen på Grøn Scene ved Historiske Dage i Øksne Hallen et portræt af den nysgerrige bogbinder, som kom til verden i DØDEN PÅ DEN GUSTENGULE HEST og nu fortsætter med at opklare forbrydelser i DRAGEN MED DE SYV HOVEDER OG TI HORN.


 

Den nye Helsingør-fortælling tager udgangspunkt i de turbulente år omkring reformationens indførelse. Ude i landet raser en blodig  borgerkrig om både tronen og den rette tro, og i Helsingør forsøger byens borgere og munkene i karmeliterklostret at bevare en vis form for normalitet. Det gælder også for Laurits Bogbinder.


 

Nysgerrig, ærekær og med en stor passion for sit håndværk lever denne mand et stille og fredeligt ungkarleliv, indtil Helsingørs nævenyttige præst kort før fasten 1535 installerer enken Lilje Underbyskriver og hendes to børn i hans hus.

 

Lettere modvillig og bestemt ærgerlig over forstyrrelsen går Laurits Bogbinder i et spædt forsøg på at slippe for enken og hendes børn på jagt efter årsagen til underbyskriverens død.


 

Ufrivilligt og i stor frygt  udfordrer han herved både byens og tidens normer og moral. Handlinger, der sætter hans position som ærlig og respekteret mand i staden Helsingør i alvorlig fare.


 

At være en ærlig mand i 1500-tallet er alvorligt og livsafgørende. Mister Laurits Bogbinder sin ære, mister han alt – han bliver én af de æreløse, der lever udenfor byen og dens nåde. Hans nysgerrige næse er derfor en alvorlig trussel mod ikke blot hans gode liv – men også selve livet.


 

Så hvad driver ham til at udfordre samfundets regler? Og hvordan navigerer han som en mand af ære rundt i den strøm af sladder, som opstår i kølvandet på hans til tider lettere uoverlagte handlinger?


 

Det kommer Martin Davidsen ind på i oplægget, hvor han også knytter en tråd til vores egen tid. For hvor langt væk er 1500-tallets æresbegreb egentlig i den tid, vi lever i? Er det historie? Eller er vi i vores tid med de lynhurtige sociale medier underlagt tilsvarende normer?


 

Martin Davidsen debuterede i 2017 med første bind i 1600-talsserien om kaptajn Tobias Rens. I oktober 2021 udkom første bind i bogbinder-serien DØDEN PÅ DEN GUSTENGULE HEST. Andet bind, DRAGEN MED DE SYV HOVEDER OG TI HORN, lanceres ved Historiske Dage 2022.


Trods de noget dystre titler og krimi-udgangspunktet er romanserien skrevet med et glimt i øjet og en humoristisk tilgang til den kamp mellem tro og overtro, som Laurits Bogbinder og hans bysbørn er underlagt. Og ikke mindst Laurits Bogbinders forhold til kvinder.


 

 

Du kan møde Martin Davidsen foran Rød Scene både lørdag og søndag under Historiske dage og altså også høre forfatteren fortælle mere om antihelten Laurits Bogbinder lørdag klokken 17.10 på Grøn Scene.

 Tilbage til blog