Sådan begyndte det hele

SÅDAN BEGYNDTE

HISTORIEN

Det hele begyndte en vinterdag


Her fortæller Martin Davidsen om, hvordan han fik ideen til serien om Tobias Rens.


Jeg besøger jævnligt Københavns kendte antikvariater, hvor jeg går rundt og roder i deres samlinger af gamle bøger. Jeg havde ingen anelse om, at denne vinterdag for nogle år siden ville blive anderledes og for altid forandre mit liv.


Efter en rum tids søgen og roden rundt opdagede jeg en høj stak bøger bagest i lokalet, klemt inde mellem to gamle træreoler. Nederst i stakken øjnede jeg hjørnet af en lille, brun indbundet bog. Det var som om bogen talte til mig. Ivrigt gravede jeg den frem og tørrede den af for snavs og støv. Bogen hed: ”Københavns borgere 1659” og var skrevet af E. Marquard.


Titlen vakte min nysgerrighed og fik mig til at bladre de første sider igennem. Hvad jeg i første omgang tog for en mandtælling af byens borgere, viste sig at være ganske ukorrekt. Bogen indeholdt mandskabslisterne over Københavns borgere, fra dengang svenskerne belejrede byen i 1659. Oplysninger om virkelige mennesker. Hvor de kom fra og hvor de skulle stille på volden, når alarmklokken gik.

Midt i listen, under ledelse af guldsmed Niels Enevoldsen, stødte jeg på en lang række navne og så pludselig Tobias Rens - en ung løjtnant - for mig.


Ikke mange øjeblikke efter havde jeg betalt for bogen og var på vej hjem for at finde oplysninger om belejringen. Min formodning blev hurtigt bekræftet. Natten mellem den 11 og 12. februar 1659 stormede svenskerne København. Hovedangrebet gik netop mod det punkt, hvor den unge løjtnant stod placeret.


Den gamle bog fra antikvariatet og den unge løjtnants navn inspirerede mig til at skrive ”Løftet”. En historie om en ung mand og kvinde midt i en krig, der ændrede danmarkshistorien – og deres liv. Og den ændrede mit liv, for jeg fandt ud af, at jeg ikke igen kunne slippe disse mennesker. Jeg måtte skrive.


Martin Davidsen: Jeg måtte bare skrive

BLÅ BOG

MARTIN DAVIDSEN (f.1968)

Født i Skovlunde og trådte sine første barneår på Regensen, hvor faderen var regensbetjent med tjenestebolig. De første barneår i centrum af København med dunkle kældre, smalle skunke, Regensens rituelle bevægelser og adgang til aflåste lokale har fulgt ham resten af livet og altid været en inspirationskilde i hans hverdag. Opvæksten midt i disse omgivelser pirrede interessen for historiens vingesus og var stærkt medvirkende til lysten til at studere fortiden og  skrive historiske romaner fra 1600-tallets Danmark.


Martin Davidsen arbejder på Nationalmuseet som chef for museumsværterne.


Forfatteren Martin Davidsen debuterede i foråret 2017 som romanforfatter med KONGENS BREV, der er første bind i serien om kaptajn Tobias Rens og hans liv og skæbne i 1600-tallets Danmark. Andet bind, LØFTET, kom på gaden 1. november 2017, og i juni 2018 udkom SKYGGERNES FYRSTE - en hæsblæsende fortælling om de farlige uge og måneder lige efter enevældets indførelse - og en mand, der står ansigt til ansigt med det sværeste valg i sit liv.

I dette interview fortæller Martin Davidsen om, hvordan det hele begyndte.

"Hvis det historiske filter fjernes, er grundkernen i menneskets problemstillinger på tværs af tiden ens. Handlemønstre, krig, kærlighed, overlevelse, jagten på evig lykke, moralske overvejelser og politiske standpunkter er og var de samme."

Martin Davidsen

Levende fortællinger


Martin Davidsen har en stor viden om 1600-tallets Danmark og deler gerne ud af sin store viden om livet hos både småfolk og godtfolk i sine foredrag.


Book et foredrag og mød en levende og inspirerende fortæller.